Rádi bychom ti představili interaktivní dokument, jenž se zaměřuje na spolupráci s dobrovolníky*icemi, kteří* se vrátili*y z workcampu nebo jiné dobrovolnické zkušenosti.

První část dokumentu se zabývá strategií práce s dobrovolníky*icemi a jejich dalším zapojením, ať už v rámci aktivit neziskové organizace, nebo ve smyslu vlastní dobrovolnické iniciativy. Tato strategie byla vyvinuta na základě výzkumu, který zahrnoval kvantitativní (dotazníkové šetření) i kvalitativní (hloubkové rozhovory) přístupy. Pomocí těchto metod byla vytvořena analýza zaměřená na preference dobrovolníků*ic ve vztahu k jejich účasti na dalších dobrovolnických aktivitách. Strategická část pojednává o řadě témat, jako je motivace účastníků, metody práce s dobrovolníky či propagace aktivit. Je zde také vysvětlena vzdělávací spirála a její vazba na strategii.

Druhá část dokumentu (Toolbox) nabízí spektrum aktivit určených pro dobrovolníky*ice, kteří*ré se vrátili*y z workcampu. Tyto dobrovolnické aktivity (dobrovolnictví na den, vedení workcampu v zahraničí) byly ve dvou fázích testovány během projektu, takže informace obsažené v dokumentu odrážejí reálné zkušenosti účastníků. Součástí Toolboxu je také metodika určená pro účely ponávratových školení, která se zaměřují na reflexi a hodnocení zkušenosti z workcampu. Rovněž je zde představena platforma INEXup. Ta představuje důležitý koncept zajišťující podporu dobrovolníkům*icím, kteří se rozhodnou založit svůj vlastní projekt, což může být inspirativní myšlenka i pro další organizace. V neposlední řadě je zde zahrnut systém referentů, který funguje jako podpora propagace v regionech a jenž je složen z účastníků*ic workcampů.

A to je jen základní přehled toho, co dokument obsahuje. Ve skutečnosti tam můžeš objevit mnohem více!

Doufáme, že naše metodika přispěje k tomu, aby narostl zájem navrátivších se účastníků*ic workcampů o další dobrovolnické aktivity. A že pomůže chápat dobrovolnictví jako součásti životní cesty, která nekončí momentem návratu z workcampu.

Dokument je výstupem z projektu Erasmus+ Klíčová akce 2 „Klíč k podpoře účastníků v jejich aktivním občanském angažmá“ (K-SPACE), který byl realizován organizacemi INEX-SDA (Česká republika), Egyesek Youth Association (Maďarsko) a Internationale Begegnung in Gemeinschaftsdiensten (Německo) s podporou programu Erasmus+ Evropské komise na podporu mezinárodní mobility ve vzdělávání.